We zijn alweer op de helft! - Reisverslag uit Brikama, Gambia van Elise Pas - WaarBenJij.nu We zijn alweer op de helft! - Reisverslag uit Brikama, Gambia van Elise Pas - WaarBenJij.nu

We zijn alweer op de helft!

Door: Elise

Blijf op de hoogte en volg Elise

27 April 2011 | Gambia, Brikama

Dinsdag 26 april
Vandaag gaan we een boottochtje maken! Eerst heb ik even tapalapa gekocht aan de overkant, helaas was de bakker nog niet langs geweest dus we moesten het doen met brood van gisteren. Ook smeren we tijdens het ontbijt wat brood om mee te nemen. Om half 9 gaan we met taxi Omar richting Banjul. Even later komen Metsje, Michiel, Marlieke en Marjolie ook daar en nadat we even gewacht hebben op wat drinken (het was vooral het bier waar we op moesten wachten!) om mee aan boord te nemen. Eenmaal op de boot zoekt iedereen een plekje en dan kan de tocht beginnen. Het is echt supermooi! De zon schijnt gelukkig niet volop, dus met af en toe wat bewolking is het best goed vol te houden! Na ongeveer een uurtje varen zoeken we een plekje en wordt het anker uitgegooid. We liggen een tijdje stil, omdat er gevist moet worden. Na verwoedde pogingen van toubabs vangt een van de kapiteins een vis! Niet een hele grote, maar er is wat gevangen. Even later vangt dezelfde man ook nog een krab.
We varen verder richting Lamin Lodge, een toeristische plek waar je wat kunt eten en drinken en apen kunt bewonderen. Voor we echt naar de lodge gaan, gooien we het anker uit zodat er gezwommen kan worden! Na vele duiken en salto’s vanaf de boot meren we aan bij Lamin Lodge.
De omelet die ik besteld had smaakte erg goed! Michiel had oesters besteld, dus ik heb voor het eerst in m’n leven een oester gegeten! Ik moet zeggen dat ik vond dat het een beetje weg had van champignons, maar Michiel zei dat deze oesters niet helemaal een gemiddelde smaak hadden zeg maar. Volgens mij hadden ze in de keuken peper over of zo, want de oesters en Marjolies groentesoepje zaten er vol mee!
Na deze pauze varen we aan een stuk terug naar Banjul. Onderweg komt er nog even een bootje naar ons toe om wat extra benzine te brengen, het was namelijk bijna op!
In Banjul staat taxi Omar alweer voor ons klaar en dan rijden we weer terug naar Brikama, waar we rond half 8 aankomen.
We merken dat ons riool nog steeds niet goed werkt, er staat nog allemaal water (en de rest) in onze wc. Jarmke maakt er meteen werk van, want we hebben al snel allemaal locals in ons huisje en bij onze wc. Even later is het probleem opgelost, zeggen ze. Ik moet eerst nog zien hoe lang het goed gaat.
Thuis heb ik nog even genoten van een heerlijke mango, hmmm! Na deze te hebben verorberd ben ik lekker op tijd naar bed gegaan, 9 uur. Het was blijkbaar nodig, want ik heb de klok op een half uur na rond geslapen!

Woensdag 27 april
Vandaag staat er een ontspannen dagje op het programma. Na lekker te hebben ontbeten bel ik even met thuis om voor vanavond af te spreken op skype.
Toen ik vanochtend wakker werd wilde ik m’n Afrikaanse telefoon (ik heb er twee meegenomen, één met m’n Nederlandse simkaart erin en één met de Afrikaanse simkaart erin, heel handig!) opladen, want deze was vannacht wegens energietekort uitgevallen. Het blijkt maar weer hoe flexibel je hier moet zijn, want er was geen stroom! Jammer dan, vandaag geen telefoon mee! Ik heb ‘m wel alvast aan de lader gelegd, voor het geval de stroom weer terug zou komen vandaag, terwijl wij weg waren.
Na nog wat geklungeld te hebben en de afwas te hebben gedaan, vertrekken we bijtijds naar het strand. We nemen een bustaxi en om ongeveer half 11 liggen we al op Bijilo Beach van de zon te genieten.
Om ongeveer 2 uur had ik het idee dat m’n huid tegen me zei dat het genoeg was voor vandaag. Ik dacht, laat ik maar verstandig zijn. Daarom ben ik me gaan douchen (onder een echte douche!), heb lekker m’n haren gewassen. We zijn daarna nog even langs de grote, westerse supermarkt Kairaba gegaan om pesto en wc papier te kopen. Dat is echt super lekker met een plakje kaas, op de tapalapa! Toen we weer in Brikama waren en richting onze compound liepen, kwamen we Mariama tegen (de naamgenoot van Jarmke). Ze zag dat we ook wc-papier hadden gekocht en daarom vroeg ze of we ons de dag van gisteren niet meer herinnerden. Gisteren is namelijk het riool-probleem opgelost, en we kregen nadrukkelijk te horen dat we geen wc papier meer mochten gebruiken! We moesten volgens onze compound-bewoners ons achterwerk maar wassen met water en vervolgens met desinfecterende zeep. Ja daag! Dat zagen wij niet echt zitten, dus we hebben sinds gisteren maar een plastic zak op de wc waar we ons gebruikte wc papier in doen! Deze kunnen we elke dag bij de rest van al het afval van de compound leggen, dan wordt het eens in de zoveel tijd verbrand.
Toen was het tijd om de was te doen! Ik had alweer van een paar dagen was gespaard en om een nog grotere berg te voorkomen, heb ik maar even voor wasmachine gespeeld. Hij werkte niet zo goed als onze wasmachine in Nederland, maar ach, dan ga ik die ook weer wat meer waarderen als ik terug ben!
Het voelde goed nu ik geen volle waszak meer in m’n kamer zag liggen, dus het geeft wel voldoening.
Je krijgt wel dorst van wassen in de volle zon, dus ik heb onze watermeloen maar eens geproefd. Ik moet zeggen, hij smaakte me goed!
Om 5 uur was het tijd om te gaan skypen met thuis. Binnen een uur was ik weer helemaal bijgepraat en ook heb ik zelfs nog even met opa en oma gepraat. Leuk! Ondertussen kwam Titi (een aangetrouwd meidsje op de compound van 25 met twee kindjes, van 5 en 1) nog even binnen, het was echt grappig want ze heeft ook even met mama geskyped. Ze vroeg natuurlijk meteen hoe het ging, want dat doen ze hier altijd als eerste. How are you? I’m fine, thank you, how are you? I’m fine, thanks. Pff, het is al bijna een soort reflex geworden. Ze zei verder nog dat we op elkaar leken en ze heeft haar zoontje van 1 ook even laten zien, ze had hem toch toevallig op haar rug, haha!
Vanavond hoef ik alweer niet te koken, Jarmke kookt vandaag! Er staan noedels met worstjes en erwtjes op het menu, ik ben benieuwd.

Verder gaan Jarmke en ik morgen waarschijnlijk naar Banjul om nog wat stofjes te kopen en om te shoppen in het algemeen. Verder willen we heel graag naar het Monkey Park, na de enthousiaste verhalen van onze buurtjes. We zien wel of we dat morgen kunnen doen, ligt een beetje aan hoe lang we tijd nodig hebben op de markt.
Vrijdag gaat waarschijnlijk weer een dagje strand worden en zaterdag staat er een receptie op het programma. Er is dan, ergens in een hotel geloof ik, een bijeenkomst van het Nederlandse consulaat, omdat het Koninginnedag is! Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat worden.

Vrijdag is het ook alweer de dag dat Marlieke en Michiel weg gaan. Pff, het gaat echt zo snel allemaal. In het begin lijkt het heel lang voordat ze komen, vooral om Marjolie er zoveel zin in had, maar nu is het gewoon alweer bijna voorbij. We zijn vandaag ook al op de helft van onze tijd hier!

Nog een grappig weetje:
Sommige auto’s hier rijden gewoon scheef over de weg. We hebben al enkele keren achter een vrachtwagen gereden waarvan de ene bovenhoek gewoon zeker een halve meter lager hangt dan de andere bovenhoek! (Een beetje lastig uitleggen zo, maar ik doe m’n best!) Ook hebben we al eens achter een busje gereden, die gewoon in een soort hondegang rijdt! De beide achterwielen rijden gewoon schuin achter de voorwielen. Het kan allemaal in The Gambia!
Dan besef je je ook wel weer dat echt 90% van alle auto’s hier niet door onze APK-keuring zijn gekomen en dus maar naar dit soort landen gaan.

Tot de volgende keer!

Liefs uit Gambia!

• 27 April 2011 - 21:09

Ester En Marieke:

Elise, wat kun jij prachtig beeldend vertellen. Wat maken jullie veel mee in een korte tijd! Succes met de rekenmaterialen maken en implementeren en met de sportactiviteiten!

• 27 April 2011 - 22:10

Mama (27-4/23.45 U):

ben net terug van bezoek aan Joep en Mia van Hal. Heb verteld over jou in Gambia en ze waren heel belangstellend. Zelf zijn ze al eens op vakantie/rondreis in Zuid-Afrika geweest en ze konden zich wel voorstellen hoe het bij jou/Gambia is. Het lijkt wel aardig op elkaar. Pennen uitdelen aan de kinderen deden zij in Z-Afrika ook. Even, snel nog voor het slapen gaan, kijken of je verslag er al op stond, en.... ja hoor. Dus toch nog maar even lezen en foto's kijken. Jij ook lekker slapen en groetjes aan allemaal en tot skypes...

• 28 April 2011 - 11:34

Pien Van Huet:

Hallo

Ik heb nog niet alles gelezen.
    Hier is alles goed.
    Maud is vandaag jarig. [alweer elf jaar]
    Chiara was vandaag voorhet laasts.[huilen]

veel Nederlandse groetjes PIEN!!!

• 28 April 2011 - 11:37

Hayrunnnisa:

heey,juf elise

Hopelijk gaat alles goed in Gambia .
    bij ons gaat alles goed .
    Chiara is vandaag voor het laatst .(jammer huilen)
    En Maud was vandaag jarig .:D:D:D:D

veel liefs xxx jes hayrunnisa:D

• 28 April 2011 - 11:39

HHHH:

• 28 April 2011 - 13:23

Van Oma.:

Je verhaal weer gelezen en heb er van genoten. Mocht je nog leuke stofjes tegenkomen van katoen mischien batik of wat anders wil voor mij dan wat mee brengen om er voor jou een leuke quilt van te maken en vind je het niks voor jou dan vind mama het mischien wel leuk en anders houd ik het zelf wel. Kosten worden natuurlijk vergoed, maar je moet maar zien of het lukt.Leuk je gisteravond even te zien op scype.We wachten weer op een volgende bericht.Liefs en groetjes van Oma.

• 28 April 2011 - 16:53

Rianne:

Hi Elise,

Leuk weer een verhaal! Wel grappig met dat wc papier! Eerder had je op de tv zo'n programma waar mensen hun droomhotel konden winnen. En in Italië hebben ze ook zo'n bidet om je kont etc te wassen. Maar dat is voor onze begrippen echt niks (haha)! Veel plezier nog en wat gaat de tijd super snel zeg.

Het heeft hier net gehageld en geen lekker weer hier.

Liefs Rianne en haar mannen

• 29 April 2011 - 11:23

Lotte Vos:

Hoi Elise!

Ik heb het niet helemaal gelezen want dat was te veel.......:$
    Bij ons gaat alles goed en bij jullie??
    Hebben jullie al aan veel kinderen les gegeven??
    Ik hoop dat jullie het daar heel erg leuk hebben:D

Groetjes Lotte Vos

• 29 April 2011 - 11:31

Danny Verhey:

hoi juf hoe gaat het met jou is het leuk daar in nederland gaat het goed met het rekenen ook maar aleen heb ik ook veel fouten dat kunnen we aan werken als je weer treug bent ze zeggen ook dat dadelijk meschien geen koningine dag maar prinsedag maar dat weet ik nog oja de koninggin gaat dan meschien aftreden dat weet de koningin alleen maar dat weet ik nog niet ik maar ik heb weer genoeg informatie gegeven van mij en van nederland oke doegg en geniet er nog van oke doeggggggggg :d

• 29 April 2011 - 11:32

Danny Verhey:

• 29 April 2011 - 11:33

Sanne Vriesen:

Hoi Elise
    Leuk verhaal zeg :D ik heb hem helemaal gelezen.
    Het gaat heel goed op school :D We missen je wel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Groetjes Sanne

• 29 April 2011 - 11:34

Danny Verhey :

sorry hoor ik bedoel gambia

• 29 April 2011 - 11:47

Diede:

hoi juf elise is het leuk daar in Gambia. In silvolde is gisteren avond een hele erge storm geweest en er is bliksem ingeslagen bij het voetbalveld.de jufrouw staat nu bij mij om de foto's te bekijken je moet de groete van haar hebben.en de prins van egeland gaat trouwen

• 29 April 2011 - 18:37

Dick Romp:

Hoi Elise wat een super verhaal weer. En wat kun je leuk en gaaf schrijven. En ja die WC, jullie doen het nu hetzelfde als bij veel hotels in Turkije, want ook daar mag je het WC papier niet doorspoelen. Och je moet maar zo denken als je terug bent heb je alle luxe weer, en ben je vele ervaringen rijker. Heel veel plezier nog, en verheug me op je volgende verhaal. Groeten Dick en de rest van de famile.